Venezuela en Rusland zijn begonnen met het samen boren naar gas in de Caraïbische Zee. Het is voor het eerst dat het olierijke Venezuela ook op zoek gaat naar gas in zijn territoriale wateren.

Er zijn in de Golf van Venezuela en voor de Venezolaanse kust in totaal 28 velden afgebakend om een geschatte hoeveelheid van 27 trillioen kubiek voet gas te ontginnen. Vijf velden daarvan vormen het ‘Proyecto Rafael Urdaneta’ Die zijn nu ter exploitatie vrijgegeven. Met name het veld ‘Cardón 3’ van dat project ligt zo ongeveer naast Aruba.

“Rusland en Venezuela zijn nu strategische partners,” zei president Hugo Chavez in een rechtstreekste televisie uitzending vanaf het nieuwe boorplatform in het veld ‘Urumaco 1’, “deze boring is een daad van soevereiniteit, we hebben onszelf bevrijd van het Yankee imperialisme.” De Russische vice premier Igor Sechin stond tussen de werkers op de boortoren en knikte minzaam.

De voortvarendheid waarmee Chavez de Caraïbische Zee in het vizier heeft voor exploitatie van gas heeft in Den Haag al eens onrust veroorzaakt. VVD-kamerlid Van Baalen heeft zich vorig jaar hardop zorgen gemaakt over de “Venezolaanse expansiedrift”. Ook Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen heeft daarover al een paar keer bezwerende formules uitgesproken.

Chavez heeft bij de ondertekening van het akkoord met Rusland nog eens haarfijn uitgelegd dat hij de Caraïbische Zee grotendeels als van Venezuela beschouwd. Maar hij is zich ook bewust van de limieten : “ons land grenst in het Noorden aan het Koninkrijk der Nederlanden”, zo zei hij letterlijk.

De Russische president Dimitry Medvedev komt later deze maand op bezoek in Venezuela, als de Venezolaanse en Russiche vloot samen oefeningen houden in de Caraïbische Zee. De Amerikanen kunnen die oefeningen vanaf hun basis op Curaçao in de gaten houden.