Journalist Jean Mentens (de Volkskrant, EénVandaag, Hart van Nederland, Newsweek, De Morgen…) beschrijft minutieus hoe hij de aardbeving van 12 januari in Haïti ternauwernood overleeft, hoe hij ontsnapt uit Hotel Montana dat geheel is ingestort en hoe hij in het daaropvolgende uur een plek bereikt waar ook 44 andere overlevenden zijn terechtgekomen. Vanaf dan begint een persoonlijk relaas van alles wat hem die nacht en de volgende dagen overkomt: ontredderde mensen, taferelen van een totaal verwoeste stad, radeloze Haïtianen, VN-medewerkers die niet weten waar beginnen om de ramp te bestrijden, het leven in het blauwhelmenkamp, het wanhopig zoeken naar een manier om zijn familie gerust te stellen… Tot het moment dat hij Haïti kan verlaten en naar huis in Curaçao reist, waar zijn vrouw en kinderen al die tijd in angst en vertwijfeling hebben gezeten.

Dit diep emotionele verhaal wordt afgewisseld met heldere journalistieke hoofdstukken die historische achtergronden geven en in-zichten, noodzakelijk om het land en de ramp beter te begrijpen. Een maand later reist Mentens terug naar Haïti en leeft er tot half september in een tentenkamp dat speciaal voor VN-hulpverleners is opgericht. Het dagboek van de maanden dat Mentens weer in Haïti verblijft, vormt het tweede deel van het boek. Het levert inzichten op van de mensen die hij er ontmoet en die een bijzondere kijk hebben op het land, op de gebeurtenissen, de heropbouw en de toekomst van Haïti.

 

Jean Mentens  7.0 Hoe ik Haïti overleefde

ISBN 978-94-900-4607-1

224 pagina’s waarvan 16 pagina’s foto’s

€ 19,95

 

Enige reacties van lezers:

Beste Jean Mentens,

Ik wil u gewoon even vertellen, dat ik het boek van u in een keer heb uitgelezen. Prachtig geschreven en voor mij als adoptiemoeder van drie Haitianen een bijna verplicht boek. Ik ga het vele andere aanbevelen. Bedankt dat U dit geschreven heeft.

Vriendelijke groeten,

Marije Prudon

 

 

Beste Jean Mentens.

Uw boek 7.0 ; Hoe ik Haiti overleefde, heb ik in een ruk uitgelezen. Het was alsof ik met u meeliep, die nacht nadat hotel Montana ingestort was. Maar ik was vooral blij dat iemand een boek schreef waaruit een beetje duidelijker wordt waarom het niet zo eenvoudig is, snel resultaten te boeken. Ik werk bij Cordaid, een van de hulporganisaties. Sinds enkele maanden ben ik er “projectleider Haiti”. Ik wilde U vooral laten weten hoezeer ik uw boek gewaardeerd heb vanwege het in een kader plaatsen van het moeizaam verloop van de wederopbouw.

Vriendelijke groet,

Edith Boekraad

 

Beste Jean Mentens,

Ik was in Haïti met het medisch team van ontwikkelingsorganisatie ‘Horizon Holland’ als tropenarts. Iemand uit ons team had uw boek meegenomen, het ging van hand tot hand en ik geloof dat iedereen het gelezen heeft. Om iets te begrijpen van de geschiedenis van dit land, een persoonlijke beschrijving te lezen hoe u de bewuste dag heeft meegemaakt en hoe de maanden erna zijn verlopen vonden wij allen zeer informatief en boeiend. Dank voor het schrijven en ik kijk uit naar een volgend boek!

Hartelijke groet,

Josine Blanksma