Gewezen politiecommissaris Jaime Cordoba, nu Statenlid voor Pueblo Soberano, kwam met indrukwekkende criminaliteitscijfers naar het Curaçaose parlement. Gemiddeld worden er de laatste jaren zo’n 25.000 aangiftes gedaan van diefstal, maar dat liep vorig jaar op naar 29.000.

Met een bevolking van 160.000 zielen is de vraag op Curaçao niet zozeer óf je bestolen zal worden, maar wannéér.

Anderhalve week geleden waren dokter Pieter van der Burgh en zijn vrouw Marion aan de beurt. Het stel kreeg thuis in Boca Sint Michiel, een liefelijk dorpje aan zee “waar nooit wat gebeurt”, bezoek van drie inbrekers die het stel bewerkten met een hamer en een koevoet.

Pieter van der Burgh werd bewusteloos geslagen en Marion werd gewurgd met de koevoet op de strot. Het stel werd in de badkamer opgesloten en alles van waarde in hun huis werd meegenomen.

Niet alle 29.000 diefstallen gaan gepaard met zoveel geweld, maar een beleidsmedewerker van het Openbaar Ministerie op het eiland bevestigt dat het aantal roofovervallen met geweld of bedreiging de laatste tijd is toegenomen. Vorig jaar waren er tot eind juni 233 gewelddadige overvallen gepleegd, dit jaar zijn er dat 265. Bij sommige zijn doden gevallen.

Minister van Justitie Elmer Wilsoe, onder de indruk van de cijfers van zijn partijgenoot Cordoba, presenteerde een “Plan van Aanpak Criminaliteit” om met name geweld- en vermogensdelicten te voorkomen.

Hij zet in op meer opvoeding, onderwijs en sociale vorming, vooral in de achterstandswijken waar de daders van de overvallen vaak blijken te wonen.

Wilsoe vindt ook dat daders die eerder zijn veroordeeld en bepaalde gezinnen met jongeren die het risico lopen te vervallen in crimineel gedrag, persoonlijk moeten worden begeleid.

Hij wil de burgers bewust maken van hun eigen verantwoordelijkheid en de potentiële slachtoffers overtuigen van het belang van goede preventie: niet te koop lopen met dure spullen en beveiliging, verlichting en goed hang- en sluitwerk aanbrengen.

De minister wil ook meer politie op straat die meer verdachten controleert en hij wil dat bij de opsporing gebruik maakt van moderne recherche middelen. Vorig jaar werd, volgens het OM, slechts 37,6 % van de overvallen opgelost.

Pieter van der Burgh is ondertussen al weer aan het werk. Hij is de medisch directeur van het lokale ziekenhuis. Van der Burgh heeft nog gehoorschade van de klappen die hij heeft opgelopen, maar hij maakt zich veel meer zorgen om zijn vrouw. “Ik ben knock-out geslagen en ik heb de overval niet bewust meegemaakt”, zegt hij, “maar Marion is nog steeds overstuur en haar gevoel van veiligheid is weg. Het is cynisch dat net zij zo moest worden aangepakt. Ze vangt kansarme tienermoeders en hun kinderen op.”

Van der Burgh werkt – aan en af – al sinds 1975 op Curaçao en ziet in het ziekenhuis het bewijs dat de gewelddadigheid in de loop van de jaren is toegenomen op het eiland. “Mensen ondergingen vroeger lijdzamer hun lot. Die jongeren gaan niet voor de lol een overval plegen, het is een combinatie van armoede en uitzichtloosheid die ze daartoe drijft en ze worden de laatste tijd steeds driester.”

De arts is niet onder de indruk van het zoveelste ministeriële plan van aanpak om de criminaliteit terug te dringen: “Armoedebestrijding heeft net zoals bij de vorige regeringen geen prioriteit en dat is toch wat het probleem moet oplossen.”

Er is ook nog niet veel te merken van de versterking en het meer efficiënt maken van politie en justitie. Dat was voor Nederland vorig jaar zo’n punt, ten tijde van het autonoom worden van Curaçao als land, en daar wilde het een grote rol in spelen. “Alles valt of staat met de financiën”, zegt de beleidsmedewerker van het OM.