De fractievoorzitters uit de Nederlandse Tweede Kamer hebben hun collega’s in de Staten van Curaçao aangespoord onderzoek te doen naar berichten over corruptie binnen de regering van premier Gerrit Schotte. De fractievoorzitters doen een studiereis langs alle eilanden van de Nederlandse Cariben en zijn nu op Curaçao.

De gewezen GroenLinks politicus Paul Rosenmöller heeft een paar weken geleden een rapport geschreven over corruptie op dat eiland in opdracht van de Rijksministerraad. In zijn conclusie zei hij dat het misschien niet goed gesteld is met de integriteit van premier Schotte en twee van zijn ministers. Hij suggereerde dat een ‘commissie van wijzen’ in opdracht van de Curaçaose Staten daar een onderzoek naar zou moeten doen.

Ondertussen is er ook een memo van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) gelekt naar een lokale krant. Dat memo is van vorig jaar oktober en er worden nog meer ministers in genoemd die volgens de VDC niet in aanmerking hadden mogen komen voor hun huidige positie.

Bij de presentatie van zijn rapport gaf Rosenmöller toe voornamelijk met critici van de nieuwe regering te hebben gesproken omdat de huidige machtshebbers niet aan het onderzoek wilden meewerken. De ministers en de Statenleden van de regeringscoalitie waren woedend over het resultaat. Ze verwezen na 16 uur debat in het parlement het stuk en de suggesties naar de prullenmand.

Eunice Eisden van de sociaal-democratische regeringspartij MAN noemde Rosenmöllers stuk een roddelblad waarin 40 mensen anoniem worden opgevoerd. “Niemand kan iets verifiëren, dat kan toch niet in een rechtsstaat.” Ze begrijpt ook niet dat Nederland partij kiest in een lokale politieke ruzie. “De vorige machtshebbers halen alles uit de kast om deze regering onderuit te halen en Nederland trapt daar zo maar in”.

De Nederlandse fractievoorzitters zijn tevreden dat ze hun boodschap hebben overgebracht. “Die is van onze kant goed en unisono overgekomen”, zei D66-leider Alexander Pechtold. De vermeende corruptie in regeringskringen staat voor hem voor een groter probleem in Curaçao: dat van een gebrek aan goed en integer bestuur. Hij kondigde aan dat hij bij zijn ontmoeting met premier Schotte dezelfde boodschap zal overbrengen. “Als hij niks te verbergen heeft, waarom zou hij dan bang zijn voor een onderzoek?”