WILLEMSTAD – Het gevreesde protest bij het bezoek van Koningin Beatrix aan Curaçao mocht geen naam hebben, maar de belangstelling van de Curaçaoënaars evenmin.

Voor de plechtige ontvangst van de majesteit door gouverneur Frits Goedgedrag in Fort Amsterdam en de aansluitende foto met premier Gerrit Schotte waren er schoolkinderen gemobiliseerd, maar de bevolking die vijf jaar geleden nog het hele binnenplein van het fort vulde was – op een paar tientallen belangstellenden na – weggebleven.

Even later, bij de Curaçaose Staten, stond amper een dozijn leden van de nationalistische partij Pueblo Soberano de koningin en haar gevolg op te wachten. Het was een zeer heterogeen protest; er werden bordjes opgehouden met zowel teksten tegen de gewraakte Wet Personenverkeer die de migratie van Curaçaoënaars naar Nederland moet inperken, als tegen de Bilderbergconferentie.

Vóór het bezoek was er nog geopperd dat de koningin het bezoek aan Curaçao maar moest schrappen omdat de politieke polarisatie op het eiland zo groot was geworden, dat rellen niet te voorkomen zouden zijn.

Op de avond vóór het bezoek van koningin Beatrix
had de oppositie in Willemstad ruim duizend mensen op de been weten te brengen voor demonstratie tegen de regering Schotte. In die regering participeert ook Pueblo Soberano. Op de demonstratie drongen verschillende sprekers aan op onderzoek naar de integriteit van sommige ministers uit het kabinet.
Een journalist van de lokale televisie dacht dat het gebrek aan belangstelling voor het koninklijk bezoek te wijten was aan het ‘Wielseffect’. Helmin Wiels is de leider van Pueblo Soberano en de meest zichtbare volksvertegenwoordiger van het eiland. Hij bepleit de Curaçaose onafhankelijkheid.

Van tevoren had Wiels gezegd dat hij in de Staten de hand van de koningin niet zou schudden. Door zijn invloed zouden veel mensen weggebleven zijn.

De meeste aanwezigen op het plein gaven echter als nuchtere verklaring voor de geringe opkomst dat dinsdag voor iedereen een gewone werkdag is. In ieder geval is het een breuk met het verleden toen voor iedereen op Curaçao elk koninklijk bezoek een niet te missen hoogdag was.

Wiels kwam inderdaad niet opdagen in de Staten voor het bezoek van het koninklijk gezelschap, maar PS-partijvoorzitter Cijntje probeerde de koningin het manifest aan te bieden waarin de partij op 2 juli van dit jaar had beschreven hoe ze de onafhankelijkheid van Curaçao wil bewerkstelligen. De majesteit nam het manifest niet aan. Ze wees naar minister Donner van Koninkrijksrelaties die het document daarna kreeg overhandigd.

Nederland racistisch, Mauro wel welkom op Curaçao

De Curaçaose Statenvoorzitter Ivar Asjes en volksvertegenwoordiger Helmin Wiels, beide van Pueblo Soberano (PS), hebben aangeboden de Angolese Mauro Manuel op Curaçao toe te laten als Nederland hem uitzet.

Asjes heeft al aan de lokale minister van Justitie Kadè Wilsoe – eveneens PS – gevraagd alles in orde te maken voor het geval dat Mauro en zijn pleeggezin op het aanbod willen in gaan.

De PS kopstukken vinden dat het met de Mauro kwestie duidelijk is geworden “dat Nederland een racistisch land is geworden”.

“Wij willen aan de hele wereld duidelijk maken dat er in het koninkrijk ook landen zijn, die niet racistisch zijn”, zegt Asjes. Wiels ziet in de Mauro-zaak een kans om “Nederland een les te leren in humaniteit.”

Volgens het Curaçaose ministerie van Justitie is het juridisch mogelijk asielzoekers die in Nederland uitgeprocedeerd zijn in Curaçao toe te laten. Het eiland heeft haar eigen “Landsverordening Toelating en Uitzetting” die onafhankelijk van Nederland wordt toegepast.

Het is op Curaçao de minister van Justitie die uiteindelijk bepaalt of iemand wordt toegelaten of afgewezen.