'Batman' kaapt een protest van leraren - Foto: Celso Maldos

‘Batman’ kaapt lerarenprotest – Foto: Celso Maldos

RIO DE JANEIRO – “We moeten wat voorraad inslaan voor de komende dagen”, zegt Celso. Hij wil problematische aanvoer van voedsel en drank voorblijven. “Morgen begint het WK en wie weet wat er allemaal gaat gebeuren.” Hij vreest niet zozeer rellen, wel grote supportersbewegingen die de dagelijkse routine zouden kunnen verstoren.

Ik denk dat het gaat meevallen: de opening van WK is in São Paulo en de enige supportersbewegingen die ik hier in Rio zie zijn de clans uit het buitenland die in groepjes door de stad schuimen in het tricot van hun land. Veel Kroaten, Mexicanen, Spanjaarden en hier en daar wat Argentijnen. Alles vredig en half aangeschoten. Een Nederlandse horeca ondernemer die op uitnodiging van Heineken naar de wedstrijd tegen Spanje mag en door die brouwer wordt gefêteerd met een weekje Rio vooraf, had het gisteravond met mij nog over de vreugde dat het hier één grote voetbalfamilie is. Hij genoot ervan. Oranje zag hij wel graag winnen, maar het hoefde niet eens, de sfeer was al genoeg om van te genieten.

Celso is niet de enige die de zaken al op voorhand wil regelen. Morgen is het hier ook ‘Dia dos Namorados’ de Braziliaanse versie van Valentijnsdag. De verkopers van lingerie en andere Valentijn artikelen beklagen zich over de slappe verkoop door het verstorende “Copa” effect en op tv werden de geliefden aangemoedigd om alvast vandaag te komen seksen in hun motel naar keuze.

‘Geliefdendag’ is immers de belangrijkste dag voor de motelsector en valt dit jaar ongelukkigerwijze samen met de aftrap van het WK. Men is bang dat de grootste aandacht toch naar het voetballen zal gaan en de geliefde het zal moeten afleggen tegen de Goddelijke Kanaries. Voor de geliefden in Rio is een motelletje op zijn tijd de uitkomst, want veel tieners, twintigers en zelfs dertigers wonen nog bij hun ouders omdat een eigen optrekje niet te betalen is. Voor een appartementje van rond de vijftig vierkante meter, een zogenaamde ‘conjugada’ (keuken, leefkamer, slaapkamer, alles in één ruimte, alleen een klein badkamertje apart) betaal je al snel negenhonderd euro kale huur per maand.

Wie ook al op voorhand de zaak probeert koest te houden is de politie. Blijkbaar worden er preventief protestleiders opgepakt om de demonstraties die hier in Rio zijn aangekondigd voor morgenochtend, alvast van tevoren te kunnen onthoofden.

Een bekende activiste, een advocaat en een filmmaker werden vanochtend van hun bed gelicht, volgens Ninja om ze morgen van de straat te kunnen houden.

Of ze ‘Batman’ hebben opgepakt is niet bekend. Ik ben nu een week in Rio en ik heb deze veel-protesteerder al oeverloos op tv voorbij zien komen. Ik had hem zelf afgelopen vrijdag gezien bij het Cultureel Centrum van de Centrale Bank, toen hij gewoon een betoging van stakende leraren kaapte. Hij liep voorop met zijn ‘fuck the world cup’ bord, maar had met de rest van de groep niks te maken. Of zo’n figuur de zaak vooruit help betwijfel ik. Wat een krom idee om je zowat elke dag in een pak van een Amerikaanse vigilante te hijsen, een stripheld, om Braziliaanse problemen aan te kaarten.

Door Journex