Nerveuze spanning in Jóia Carioca voor de wedstrijd maar slap gejuich bij de penalty

Nerveuze spanning in Jóia Carioca voor de wedstrijd maar slap gejuich bij de penalty

RIO DE JANEIRO – Brazilië-Kroatië: café-restaurant Jóia Carioca op de hoek van Rua Jardim Botánico en Rua Faro zit afgeladen vol en de spanning is te snijden. Het hele café zingt het volkslied mee en bij veel van de groengele bezoekers blijven de ogen niet droog. Voor en tijdens het begin van de wedstrijd zijn de kreten en het gebrul van sommige supporters niet van de lucht, maar na de owngoal van Fred verstomd het café geheel. De stilte van het kerkhof blijft tot bij het eerste doelpunt van Neymar. Dan volgt er een ontlading waarbij het dak eraf gaat. Bij de penalty die Neymar omzet in goal op de meest lullige wijze juicht het café half slap. Niemand zal toegeven dat de overwinning op het eind wel erg geflatteerd is, maar de bezoekers van Jóia Carioca liegen niet met hun voeten: tijdens de rust loop het café half leeg en dat blijft zo. Op zo’n flutoverwinning hadden ze niet gerekend.

Na de wedstrijd kregen ze nog beter in de gaten dat ze gematst waren door de Japanse scheidsrechter Nishimura. Behalve de internationale kenners waren alle lokale commentatoren waren het roerend eens dat de penalty wel erg licht gegeven werd en dat de fameuze Seleção niet haar beste partij had gespeeld.

Maar ja, de vreugde over de 3-1 overwinning overheerste toch en het hele land is nu nog meer in een juichstemming dan het al was. Ondanks de glijpartijen van Neymar wordt de sterspeler van het team nog verder opgehemeld als een soort nationale redder of meer nog, een heilige, nu hij in de eerste wedstrijd twee keer heeft gescoord.

Met de ‘juichstemming’ die nu heerst in het land zijn de protesten en de sociale onrust nog niet van de baan is.

Gisteren zijn er in verschillende steden nog behoorlijke clashes geweest tussen anti-WK demonstranten en de politie. Hier in Rio is de demonstratie waar ik ben wezen kijken en die toen nog vredig en ordelijk is begonnen, op het eind nog vreselijk uit de hand gelopen en is met traangas en schoten in de lucht een eind gemaakt aan een betoging van zowat 2000 mensen. Er was sprake van acht gewonden en twaalf aanhoudingen. Toen de demonstratie vertrok in het centrum waren er nog maar vijfhonderd, maar langs het parcours sloten er zich best nog wel veel mensen aan. Ook in andere WK steden is er gedemonstreerd en is het soms tot botsingen met de politie gekomen. Maar het bloeit wel langzaam dood. Het is nu al geen factor van betekenis meer in het licht van de enorme WK-gekte, want daar kan je je echt geen voorstelling van maken! Ik sprak met demonstranten en die wilden ‘s middags toch ook wel de wedstrijd zien op tv. Dat is het gekke. Ze zijn wel tegen het WK, maar willen hun team wel zien winnen! Maar in het stadion waar de openingswedstrijd werd gespeeld kreeg president Dilma Rousseff er een aantal keer ongenadig van langs. Ze werd door sommige toeschouwers luid uitgenodigd om zich in het achterste te laten nemen. Blijkbaar hebben niet alleen Nederlandse cabaretiers het monopolie op dit soort uitspraken. Ze werd overigens samen met Sepp Blatter uitgejouwd.

In Brazilië is er grote nieuwsgierigheid naar de andere wedstrijden van vandaag, want de niet alleen tegenstanders uit de eigen groep spelen vandaag, maar ook de teams die kunnen verwacht worden in de volgende ronde. Vooral naar Spanje- Nederland wordt uitgekeken. Maar het lijkt erop dat vooral de arbitrage nu tegen het licht zal worden gehouden na de twee perfecte goals van Mexico die zijn afgekeurd.

Het valt te hopen dat de Peter Prendergast-achtige arbiters naar huis worden gestuurd voor ze België van perfecte goals tegen Brazilië kunnen beroven! (filmpje helemaal onderaan de pagina)

Door Journex