Rizza en Celso op de markt

Celso en Rizza op de markt

RIO DE JANEIRO – Rizza, de huisgenote van Celso, heeft de hele wedstrijd Argentinië – Bosnië met de computer op schoot gezeten om met een half oog de demonstratie in de gaten te houden van de anti-WK clan.

Verschillende filmende activisten zonden live-beelden uit, van de groep die op weg was naar het Maracanã station waar de wedstrijd gehouden werd. Vooral de confrontatie met de politie wilde Rizza in de gaten houden, maar het viel mee. Weinig traangas en heel veel politie. De demonstranten telden hun zegeningen toen er eentje in de hand werd geschoten. Met scherp.

Het was een aparte sensatie om naar voetballen te kijken met geluid van schoten en sissend gasgranaten in het ene oor en een overdrijvende voetbalcommentator in het andere. Het commentaar van de filmende activist was hijgerig en sotto-voce, terwijl Cléber Machado op tv-Globo met luid gevoel voor hyperbool een fantastisch Argentinië aan het werk zag. Ik vraag me af of ik naar dezelfde wedstrijd zat te kijken, want ik zag een Argentinië dat gemakkelijk met huid en haar kan verslonden worden door de Rode Duivels in één of andere kwartfinale. Of door Oranje. Als er dan toch gerevancheerd moet worden voor verloren WK’s, is dit het moment om ook Argentinië uit de Copa te vanpersiën.

“Dit is de eerste wedstrijd in Rio en de politie heeft geen precedent willen toelaten”, zegt Rizza, “want de demonstratie heeft wel de omvang om indruk te maken.” Ninja, de anti-WK nieuwsdienst, vond de manifestatie echter kleiner dan die van vrijdag, de eerste dag van het WK.

De gepolitiseerde studenten nemen de corruptie rond het WK op de korrel en stellen sociale eisen, de minder opgeleide oppositie beschimpen alleen maar president Dilma Rousseff. De scheldpartij in het Itaquerão stadion, bij de opening van de Copa, is veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Op Facebook doken allerlei plaatjes, foto’s en teksten op die Dilma in bescherming namen. Ik vond het hatelijke spreekkoor ook te ver gaan.

Dilma RousseffDeze poster vond ik op de fb-site van mijn nichtje Taïsa. Er staat een jonge vrouw op die ondervraagd wordt door wat een tribunaal lijkt en waar de militaire ondervragers hun gezicht afschermen voor de foto. Die jonge vrouw is Dilma Rousseff.

Op de poster staat : “Er is een tijd geweest dat deze vrouw zich moest laten pakken toen jullie ouders of grootouders in hun broek deden van de schrik en hun mond niet durfden open te doen om te schelden.”

Rousseff, de huidige president van Brazilië is als jonge meid tijdens de militaire dictatuur opgepakt, gefolterd en bijna 3 jaar lang gevangen gehouden omdat ze toen actief was in het verzet. Deze poster is overal op internet verschenen toen Dilma werd uitgenodigd zich te laten nemen in haar achterste door ‘voetbalsupporters’ bij de opening van het WK. De poster vraagt om respect voor Dilma. De oppositie lijkt zich in de voet te schieten.

Wie niets weet van de politieke cultuur in Brazilië: het gaat er soms ongenadig aan toe en er zijn onderstromen die de leek op het verkeerde been zetten. Er is een campagne aan de gang die op anti WK protest lijkt, maar die het WK als vehikel gebruikt om Rousseff te treffen. In oktober van dit jaar zijn er namelijk presidentsverkiezingen en de oppositie wil niet dat het WK voor haar een bonus wordt. Voorlopig zeggen de opiniepeilingen dat ze wel minder populair is dan vier jaar geleden, maar nog steeds de verkiezingen kan winnen. Als ik Dilma was, zou ik niet meer op de foto willen met Sepp Blatter.

Door Journex