Oranjelegioen in Porto Alegre

Oranjelegioen in Porto Alegre

RIO DE JANEIRO – De Nederlanders hier in het land zijn steeds duidelijker zichtbaar aanwezig: de enorme stoet van het Oranjelegioen die in Porto Alegre voor de wedstrijd door de straten trok, kreeg heel veel belangstelling in de lokale pers en wekte de bewondering van de omstaanders. Brazilië en Nederland moeten qua voetbalgekte niet voor elkaar onderdoen.

De Braziliaanse commentatoren op radio en tv beginnen langzaam in de gaten te krijgen dat er ook nog andere teams meedoen met het WK dan alleen maar Neymar en zijn dienaren. Nederland en Duitsland zijn de teams die in één adem genoemd worden met de Seleção als mogelijke finalisten, maar in die finale wint Brazilië nog steeds de Copa, daar zijn ze hier nog steeds allemaal zeker van, ook na de matige vertoning van gisteren.

Niet winnen en toch denken dat je beter was doen ze hier ook, net zoals bij Ajax, in Nederland. Het nul – nul gelijkspel tegen Mexico is gevierd als een overwinning. De hele avond werd in de buurt waar ik verblijf vuurwerk afgestoken, iets wat je eigenlijk normaal alleen maar doet als je team gewonnen heeft.

Het voetbal neemt hier de boel langzaam helemaal over, maar in de marge van het WK is er ook zorgelijker nieuws.

De Nederlandse diplomatieke dienst in Rio waarschuwt op Facebook de supporters voor de nep-kaartjes in omloop zijn en om toch ook in Porto Alegre voorzichtig te zijn en te letten op zakkenrollers. Het is wel een van de welvarendste steden van het land, maar ook daar is de dievengilde klaar om te scoren. er zouden ook

Nu alle speelsteden zowat aan de beurt zijn geweest en journalisten overal hun licht hebben kunnen opsteken, wordt melding gemaakt van veel voorkomende kinderprostitutie. Morris Kachani, een lokale journalist, heeft in Fortaleza meisjes van veertien gezien en gesproken die hun diensten aanboden aan voetbalfans, ook Nederlandse.

Volgens Unicef zijn er om en bij het half miljoen kinderen en adolescenten betrokken bij de prostitutie in Brazilië en zijn er in het hele land al bijna 250 netwerken van mensensmokkel blootgelegd.

Waar je onherroepelijk mee te maken krijgt op de dagen dat Brazilië in actie komt is de verkeersnachtmerrie. Iedereen krijgt ‘s middags vrij om naar de wedstrijd te kunnen kijken, de winkels gaan dicht, iedereen rept zich naar huis of naar de kroeg met dramatische verkeersproblemen als gevolg.

Op de doorgaande wegen in São Paulo stond gisteren meer dan 300 kilometer file. Sommige mensen stonden al stil bij de uitgang van hun parkeergarage. We hebben het nu over slechts één stad, maar dat plaatje herhaalt zich in alle grote Braziliaanse steden. Pelè, de voetballegende, klaagde op tv dat hij voor het eerst in zijn leven verplicht werd de wedstrijd van Brazilië te volgen in de auto, omdat hij niet los kwam uit het verkeer.

Mijn dochter Sofie wilde – hier in Rio – samen met mij in de wedstrijd België – Algerije kijken; ze kwam hijgend bij me toe toen alle doelpunten al gescoord waren en er nog vijf minuten te voetballen overbleef. Ze was maar komen lopen want ze zat met haar auto klem in de file veroorzaakt door de wedstrijd van Brazilië, en die zou pas twee uur later beginnen.

Door Journex