Mistige dageraad in Rio  foto: Marcos Estrella

Mistige dageraad in Rio

RIO DE JANEIRO – De Chilenen hebben mooi gevoetbald. Andere Chilenen hebben de perszaal van het Maracanã stadion gesloopt en konden via de journalisteningang doordringen tot het stadion waar ze onderdoken in de massa en gratis de wedstrijd hebben gezien.

Die supporters hadden hun actie goed voorbereid. Een paar deden of ze onwel waren geworden en vroegen om medische assistentie. Zo werd de bewaking weggelokt bij het hek dat de persfaciliteiten afsluit van de ruimte voor het publiek. Dat hek werd opengebroken en een Chileense stampede draafde richting de tribunes.

Onder die Chilenen waren ook vandalen die, op zoek naar toegang tot het stadion, de perszaal wisten te slopen tot grote consternatie van de aanwezige journalisten. De FIFA stewards in het stadion kregen in de gaten wat er aan de hand was en kregen met de hulp van de politie een aantal indringers te pakken.

Uiteindelijk werden er 85 supporters ingerekend en afgevoerd in drie bussen. Hoeveel Chileense fans er in het stadion konden onderduiken is niet bekend, maar dat waren er best een hoop aan de menigte te zien die op gang kwam zodra het hek open ging. Er zijn in de loop van de dag ook Chilenen opgepakt die valse kaartjes voor de wedstrijd aanboden.

Dit is overigens de tweede keer dat de beveiliging bij het Maracanã stadion verschalkt wordt door supporters die zonder kaartje naar binnen willen. Ook bij de eerste wedstrijd tussen Argentinië en Bosnië bleek de beveiliging daar onvoldoende. Ben eens benieuwd hoe ze het zondag hebben geregeld als ik daar naar België – Rusland ga.

De Oranje fans in Brazilië zijn nu helemaal in de gloria. Ze hebben noch problemen veroorzaakt, noch problemen ondervonden. Ik sprak gisteren na de wedstrijd tegen Australië met Arjen Uijtterlinde, de Nederlandse consul-generaal in Rio en ik vroeg hem of hij niet omkwam in het extra werk, maar dat was niet zo. Hij sprak van “normale omstandigheden”. Er waren voorlopig niet meer incidenten gemeld dan op normale dagen. Een aangifte van diefstal, iemand zijn paspoort kwijt, niets meer dan de dagelijkse routine.

“Een goede voorbereiding is het halve werk”, zo zei Uijtterlinde, “we hebben er alles aan gedaan om de problemen voor te blijven en we hebben voor een aantal scenario’s noodplannen klaarliggen.” Die hoefden ze nog niet uit de kast te halen, maar voor in geval het nodig mocht zijn, is er in Rio voor de gelegenheid een taskforce samengesteld bestaande uit mensen die overgekomen zijn van andere consulaire posten, extra personeel uit Nederland en zelfs ‘voetbalspecialisten’ van de Nederlandse politie.

Het enige ongemak waar Nederlandse supporters mee te maken hebben gehad zijn de vluchten naar andere steden die waren geschrapt wegens dichte mist op de luchthavens van Rio. Al is het overdag 23 graden, het is hier ook winter. Vandaag regent het overigens.

Ik lees net in de Guardian dat in de ter gelegenheid van het vieren van de overwinning op Spanje in de Chileense hoofdstad Santiago 300 bussen zijn gesloopt en winkels werden geplunderd. Heel Chili stond overigens op stelten. “Ahora los Chilenos creen que son dioses”, schrijft mijn Argentijnse vriend Jorge in de mail (‘nu denken de Chilenen dat ze goden zijn’). Ben benieuwd voor hoelang en wat een hel die Chileense hemel wordt als de supporters zich zo blijven misdragen. Ik denk dat ze daar in Chili echt uitkijken naar de wedstrijd van aanstaande maandag tegen Nederland!

Door Journex