IMG_1918RIO DE JANEIRO – Afgelopen zondag was ik redelijk vroeg in het stadion. Ik was extra vroeg van huis gegaan, omdat ik het soort van Braziliaanse chaos verwachtte die ik nog ken uit de tijd dat ik hier woonde. Maar ook voor wat het afwikkelen van dit soort complexe operaties betreft, heeft de tijd wijsheid gebracht: het aan- en afvoeren van bijna 80.000 voetbalsupporters is vlekkeloos en voorspoedig verlopen.

Er was dus voor de wedstrijd begon, ruim de tijd om links en rechts in het stadion praatjes te maken. Ik sprak met een steward die me uitlegde dat de contracten voor de beveiliging in en om de arena’s vooral aan ex-politieofficieren is gegund die kleine bedrijfjes waren gestart met voornamelijk voormalig politiepersoneel op de loonlijst, speciaal voor het WK.

Hijzelf was bij zo’n bedrijfje slechts een free lancer, voor de tijd van de Copa ingehuurd, en hij werd enkel betaald op dagen dat er wedstrijden waren in het Maracanã. Tweehonderd real (70 euro) vangt hij per wedstrijddag, maar hij vermoedde dat zijn baas per steward ruim het dubbele krijgt van de FIFA. Hij was niet tegen het WK, maar niet voor Dilma en kon ook haarfijn uitleggen waarom. Hij was van de PSOL.

De kopvrouw van die partij is iemand die kritiek heeft op het WK en de blunders van Dilma Rousseff, maar die de protesten van de laatste dagen afkeurt: “Het is nu niet het moment om te protesteren want de mensen willen voetballen kijken, dat lijkt me nogal normaal”, zegt Luciana Genro. Het is nuchterheid die aansluit bij wat de overgrote meerderheid denkt. Het opperhoofd van de PSOL heeft scherp in de gaten dat, met de helft van de ‘Copa’ succesvol achter de rug, het belachelijk is om met protesteren door te gaan onder de vlag ‘Não vai ter Copa’ (Het WK komt er niet).

Je begint overigens te voelen dat het politieke hoofdstuk ‘WK’ onderhand wordt afgesloten en de eerste paragrafen van het hoofdstuk ‘verkiezingen’ nu worden geschreven. De krantenkoppen gaan ook weer wat meer over politiek en niet alleen maar over voetbal. De verkiezingen zijn op 15 oktober.

Maar nu blijken de supporters en zelfs voetballers de smaak van actievoeren te pakken te krijgen. Uruguaianen willen in het stadion van Natal protesteren tegen de politieke gang van zaken in Venezuela. De Ghanese voetballers willen vanochtend niet trainen en vanmiddag niet naar Brasília afreizen voor hun volgende wedstrijd, als hun salaris eis niet wordt ingewilligd. Ze willen dat de beloofde 100.000 dollar direct cash wordt afgerekend, want via internetbankieren was het bedrag nog niet bijgeschreven op de rekening. Ze staan sterk, want in hun volgende wedstrijd tegen Portugal kunnen ze zich nog plaatsen voor de knock-out fase, op voorwaarde dat Duitsland – VS niet eindigt in een gelijkspel.

Wat behalve het toernooi ook goed loopt is de sekshandel. In São Paulo zijn er zelfs meiden geïmporteerd die werken in het dure segment van de prostitutie en voor een nummertje 750 euro rekenen.

Er zijn blijkbaar straks ook mensen bereid om 400 euro aan Nike te betalen voor het type voetbalschoentjes dat Neymar bij zijn volgende wedstrijd tegen Chili gaat dragen.

Bij Jóia Carioca wordt doelpunt van Neymar gevierd

Bij Jóia Carioca wordt doelpunt van Neymar gevierd

De meeste Brazilianen hebben op een andere manier belangstelling voor in brood en spelen en vinden alles wat met de Copa te maken heeft te duur. Bij Jóia Carioca is een biertje al een tijdje bijna een derde duurder dan vóór het WK. Alhoewel, het sfeertje daar is er niet minder om.

Door Journex