th

Black Box Revelation

RIO DE JANEIRO – Om de overwinning van de Rode Duivels te vieren op de Zuid Koreanen vanavond, of ten minste om op de overgang van België naar de knock-out fase van het WK te kunnen dansen, spelen er drie Belgische bands op een groot feest dat gehouden wordt in het hartje van São Paulo, op het eind van de Rua Augusta in Beco 203. Voor wie het daar niet kent: een wereldlocatie!

Na de match worden Goose, SX en Black Box Revelation op het podium verwacht, indie bands die voor het eerst hun opwachting maken in Brazilië. In België hebben deze bands de muziekliefhebbers al lang kunnen overtuigen, maar producer Arno Mangelschots presenteert ze nu voor een Braziliaans publiek en natuurlijk ook voor de wereldwijd toegestroomde voetbalfans.

Overigens is het internationale succes van de Belgische rock en pop bij de Brazilianen niet onopgemerkt gebleven. In andere opstellingen hebben Dave Martijn en Mickael Karkousse (Goose) al met Braziliaanse artiesten opgetreden of in Brazilië gespeeld. Nu nog de Braziliaanse erkenning voor het Duivelse voetbal.

Dental poetry

De beet van Luis Suárez in de schouder van Giorgio Chiellini heeft aanleiding gegeven tot een prachtig lied waarvan ik durf te voorspellen dat het een hit wordt, nog voor het WK afgelopen is: Hey Luis Don’t Bite Me. Tekst en muziek zijn van Tom Rosenthal en het nummer is te vinden op Soundcloud.

De hele wereld heeft gezien dat hij gewoon heeft gebeten, maar onder Uruguaianen is er sprake van collectieve ontkenning, tot in het absurde toe. Zij zijn er nu van overtuigd dat het gaat om een wereldwijd complot om – met het uitsluiten van Suárez – de weg van Uruguay naar de WK titel te blokkeren. Dit is geen grap. De druk op de sanctiecommissie was groot, maar de FIFA heeft dan toch de ruggengraat gehad om die gek voor negen wedstrijden te schorsen.

WK: Weggespülte Kampf ?

Ondertussen is er slecht nieuws in verband met Duitsland – VS. Recife, waar die wedstrijd wordt gespeeld, werd vannacht en vanochtend geteisterd door wolkbreuken. De stad staat blank. Het verkeer is geheel ontwricht en het stadion is moeilijk bereikbaar voor spelers en supporters. De wedstrijd begint over een paar uur. Hoe het speelveld erbij ligt is nog niet duidelijk. De spelersbussen zwoegen zich op dit moment door het water en de verkeerschaos.

Wateroverlast is hier doorlopend nieuws. In de loop van een jaar zijn om de beurt alle regio’s van het immense land aan de beurt met overstromingen die grote schade aanrichten en meer dan vaak slachtoffers eisen. Deze tijd van het jaar is het altijd raak in het noordoosten: de deelstaten Pernambuco, Rio Grande do Norte en Ceará. Ik kan het nog steeds niet geloven, want in de tijd dat ik hier correspondent was heb ik de handen vol gehad met reportages over de verstikkende ononderbroken droogte die datzelfde noordoosten op dat moment al tientallen jaren teisterde.

Het verhaal van wateroverlast gaat nu overigens samen met het verhaal over droogte: vorig jaar is de ernstigste droogte in 50 jaar geregistreerd in Rio Grande do Norte. Het was, op twee na, de warmste plek ter wereld. De droogte en de temperaturen vastgesteld in het binnenland van Australië overtroffen alles, maar een provincie van Argentinië en Rio Grande do Norte stonden als tweede en derde op de lijst. De economische schade, met name door de vee sterfte, was aanzienlijk.

En dan nu dit, met die regen. Wie is er eigenlijk nog koppig genoeg om klimaatverandering te ontkennen?

Door Journex