IMG_1985RIO DE JANEIRO – De Belgische overwinning heeft me gisteren een hele sloot bier opgeleverd. Bar Jobi in Leblon zat, behalve met het vaste Braziliaanse publiek, redelijk vol met Amerikanen. Slechts een handvol Schotten hadden zich in een willekeurig rood kledingstuk gehuld en brulden me al toe met ‘Belgium, Belgium’, toen ik amper binnenkwam.

Na de wedstrijd was ik de enige echte Belg van dienst en de Brazilianen wilden wel een biertje drinken met zo’n overweldigende winnaar. De meeste Amerikanen rekenden na de wedstrijd direct af, maar sommigen kwamen me, op weg naar de uitgang, feliciteren met de zege. Dat is dan ook wel weer zo Amerikaans. De wedstrijd werd door de lokale pers als, tot nu toe, de beste van het toernooi uitgeroepen.

Ik was zelf opgelucht dat de Rode Duivels nu eens hadden uitgepakt met klasse voetbal, maar sedert gisteren leeft bij mij nu weer een grote bekommernis over het aantal kansen die bij mekaar moeten gespeeld worden voor slechts twee doelpunten. Dat moet zaterdag beter!

De lokale commentatoren zouden het dé verrassing van het WK vinden, als de Rode Duivels Messi & co naar huis zouden sturen, maar onmogelijk vinden ze het geen van allen. Argentinië heeft ze niet overtuigd, alleen benadrukken ze wel allemaal de factor Messi. Eén ding is zeker: alle Brazilianen die zaterdag samen met mij in het stadion aanwezig zullen zijn, gaan supporteren voor de Duivels.

De honderdduizend Argentijnen die op dit moment vooral in het zuiden van het land rond schuimen, worden op tv steevast ‘onze broeders’ genoemd, maar dat verhult een diepe rivaliteit. Ze kunnen ze, als het om voetballen gaat, niet uitstaan. Bij Bar Jobi werd me door de mensen die me op bier trakteerden, unaniem verzekerd dat ze in de kwartfinale voor België gaan supporteren.

Ondertussen hebben Argentijnse voetbalfans na de nipte overwinning van hun ‘Albicelestes’ op Zwitserland, in het stadion van Corinthians honderden stoeltjes gesloopt. In de catacomben zongen de spelers ondertussen beledigende liederen aan het adres van het gastland. Wat gaat dat worden in Brasília, mochten ze verliezen?

Het zijn incidenten die opvallen terwijl verder overal het toenemende succes van het WK gevierd wordt.

Op Twitter is er zelfs een grappige oproep gelanceerd om, met het eind van het WK nu in zicht, maar eens te gaan demonstreren onder het motto : ‘Deze ‘Copa’ mag niet stoppen’. Een knipoog naar de anti-WK-protesten die overigens nog steeds her en der opflakkeren, maar de krantenkoppen al lang niet meer halen.

Waar ook nog steeds redelijk veel over wordt gesproken en geschreven zijn de fopduiken van Robben. Sommige voetbaljournalisten vragen zelfs om dat vervelende schwalbe gedoe even fors aan te pakken als de beet van Suárez.

“Voetballers proberen constant de boel te bedonderen” zo wordt Manuel Pellegrini, de coach van Manchester City, geciteerd in de Guardian, “want voetbal is bedrog”, maar commentator Simon Burton zou het liefst willen dat de FIFA met regelgeving bedrog probeert uit te schakelen.

Ik denk dan: ‘prettige wedstrijd’. Ga vooral te rade bij de wereldwielerbond over hoe ze doping proberen aan te pakken; dat lukt blijkbaar ook niet. En die kunnen dan nog bloed of urine onderzoeken.

Door Journex