Sympathy for the Red Devils

Sympathy for the Red Devil

RIO DE JANEIRO – Het WK is op een punt in het toernooi aangekomen dat er gespeeld wordt door de beste ploegen, de wedstrijden het spannendst zijn en de entreekaartjes het duurst en het schaarst.

Voor wie geen kaartje heeft en toch zo’n match wil bijwonen zijn er nagenoeg geen legale opties: de site van de FIFA is ronduit waardeloos. Ik heb veel mensen gesproken die hebben geprobeerd via internet kaartjes te kopen, vaak was het niet eens gelukt om op de juiste plek van de site te komen. Om een biljet te kopen bij de officiële verkooppunten is veel geduld en geluk vereist en zelfs kamperen voor de deur geeft geen garantie op succes. Dat kweekt de ideale voedingsbodem voor fraude.

Deze week is een internationale bende opgerold in Rio die er al in geslaagd was 1000 illegale WK-kaartjes aan de man te brengen. De politie onderzoekt nu of die kaartjes uit de voorraad komen die gereserveerd was voor de voetballers. Voor de spelers die deelnemen aan het WK zijn er per persoon vijftig kaartjes voorzien en die zouden voor een deel – via malafide tussenpersonen – kunnen terecht zijn gekomen op de zwarte markt.

Dat er met kaartjes geld valt te verdienen, is wel duidelijk: voor de komende wedstrijd van Brazilië tegen Colombia in Fortaleza gaan de goedkoopste plaatsen voor 5.000 real van de hand, dat is 1.650 euro. Op duurdere kaartjes is de winst soms 1.000%.

Er zijn ondertussen ook al zwarte handelaren opgepakt met valse kaartjes, met kaartjes van eerdere wedstrijden die bewerkt waren met typex, met vervalste perskaarten, met vervalste pasjes voor het personeel in de stadions. De creativiteit om mensen op te lichten is grenzeloos.

De slachtoffers bieden zich overigens ook erg gewillig aan. Ik heb hier in Rio al tientallen supporters gezien met een bordje om hun nek met de tekst ‘ik koop kaartjes voor die of die wedstrijd’ of een T-shirt met voor en achter de tekst ‘ik zoek kaartjes’. En ik ben ook al aangesproken op straat en in een barretje op Copacabana of ik weet waar er nog kaartjes te krijgen zijn.

In Fortaleza had ik gewoon kunnen verwijzen naar de hotels waar de FIFA huist, want dat waren de plekken waar zowel malafide wisselaars als FIFA personeel met woekerwinst kaartjes verkochten.

Wie echt door een officiële auto wilde opgehaald worden en de wedstrijd wilde bijwonen in de duurste skybox onder het genot van whisky of champagne, kon tot gisteren nog terecht bij Mohamadou Lamine Fofana, maar nu niet meer, want hij is hier in Rio opgepakt in zijn luxe appartement in Barra da Tijuca.

Fofana maakte ongeveer een miljoen real winst per wedstrijd door verkoop van luxe wedstrijdpakketten met als essentieel onderdeel van het pakket een clandestien verworven kaartje voor een peperdure plaats of zelfs een plaats voorbehouden aan FIFA officials. Hij verkocht ook pakketten met toegang tot exclusieve feestjes en tochtjes met officiële FIFA auto’s met stickers erop die toegang geven tot plekken waar de gewone sterveling niet mag komen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan spelershotels.

In zijn appartement werden meer dan honderd tickets in beslag genomen, cash en apparaatjes om af te rekenen met creditcard. De kaartjes waren afkomstig uit het contingent dat de FIFA had gereserveerd voor de sponsoren van het toernooi.

De manier waarop de man opereerde wordt nu onderzocht. Wat hij al had verdiend, wordt geschat op 200 miljoen real (65 miljoen euro). De kranten hier publiceerden oudere foto’s van Fofana waarop hij te zien is met voetbalgrootheden als Romario, Bebeto, Dunga en Cafu. Blijkbaar was dit al het vierde WK waarbij hij zijn ‘diensten’ verkocht.

Nu wordt hem zwarte handel, witwassen en criminele bendevorming ten laste gelegd. Ik ben eens benieuwd of de FIFA hier niks van wist en er ongeschonden uit komt. Not.

 

Noot: de blogger komt pas dinsdag 8 juli met zijn volgende stukje, want hij reist met zijn vrouw naar Brasília om daar de wedstrijd Argentinië – België bij te wonen. Met eerlijk verkregen kaartjes!

Door Journex