L1020583RIO DE JANEIRO – De WK-finale was een feest voor bijna iedereen. De Brazilianen hebben alvast de overwinning van de Mannschaft gevierd als ware het die van hun. Hun afgang tegen de Duitsers is amper een week oud en toch werden de winnaars van de Wereldbeker hier gevierd als lokale helden, zo opgelucht waren ze dat Argentinië de trofee niet naar huis kon nemen met een zege in het hol van de leeuw.

Na de grimmige, dagenlange provocaties van de Argentijnen, was het tijd voor wraak. De blauwwitte horde die van uit de speelsteden in Rio was aangekomen, was er zo zeker van dat ze die finale zouden winnen, dat ze met scabreuze liederen en onheus gedrag het gastland tergden tot op het bot. Tot diep in de nacht – of alleszins tot 1 uur, want zolang liep ik nog rond in Leblon – werd er door een opgeluchte, dronken Braziliaanse menigte gezongen dat Pelè beter is dan Maradonna. Spreekkoren wilden weten hoe het voelde om in Maracanã op de bek te gaan. Ze vonden ook dat Messi moest optiefen naar zijn eigen land.

Er is voetbalrivaliteit tussen bijvoorbeeld Nederland en Duitsland, maar als dat dezelfde proporties zou aannemen als die tussen Brazilië en Argentinië, was de wederzijdse handel al gekrompen tot nul en stond er een muur op de grens.

De eerste slachtoffers van de Wereldbeker zijn ook al gevallen.

De Braziliaanse coach Scolari heeft zijn ontslag ingediend en gekregen. In Buenos Aires zijn, wegens de 1-0 in Rio, rellen uitgebroken: er is georganiseerd gemuit en geplunderd. De politie moest de zwaarste middelen inzetten. De kranten daar spreken van een oorlogszone. Er zijn 120 mensen aangehouden.

615159_10152164275407120_8161370824392798643_oIk ben bang dat president Dilma Rousseff ook een slachtoffer is. Het wereldbekertoernooi is nagenoeg vlekkeloos verlopen in organisatorisch opzicht. Honderdduizenden voetballiefhebbers hebben prettig en veilig de wedstrijden bijgewoond in puike stadions. Voor wie geen kaartje kon bemachtigen waren er fan-feesten die erg in trek waren en massaal zijn bezocht. In het algemeen is het voetbalfeest rimpelloos verlopen, en toch kreeg ze steevast beledigingen naar het hoofd geslingerd en brulde het stadion boe, als ze op een van de grote schermen verscheen bij de prijsuitreiking. De middenklasse, die ze grotendeels zelf heeft gecreëerd, heeft zich tegen haar gekeerd. Ik ben er nog niet achter hoe zoiets heeft kunnen gebeuren.

De anti WK protesten die verwacht werden bij de finale zijn klein gebleven. Misschien omdat 60 activisten preventief waren opgepakt aan de vooravond van de wedstrijd. Als Dilma al op schoonheidsfoutjes kan betrapt worden, was het dat de middelen die zijn gekozen om de demonstranten thuis te houden of naar huis te jagen erger zijn gebleken dan het verwachtte kwaad.

Als Dilma nog medestanders wil voor het afwenden van een rechtse verkiezingsoverwinning in oktober, nu het WK niet meer in haar voordeel lijkt te werken, zal ze die toch ter linkerzijde moeten zoeken. Met wat ik gezien heb aan verbeteringen die in de slipstream van de Copa zijn verwezenlijkt, moet het niet zo moeilijk zijn om nog een flink segment van de bevolking achter zich te krijgen, bijvoorbeeld door een beginnetje te maken aan de herziening van de gezondheidszorg en tegemoet te komen aan de eisen van de onderwijsmensen.

L1020494Voor wat de wedstrijd betreft, die ik in de meest prettige omstandigheden heb mogen bijwonen, kan ik naar de analyse verwijzen van de Guardian. Wat daar staat had ik graag zelf zo opgeschreven, want ik ben het er volkomen mee eens.

Door Journex