IMG_1879RIO DE JANEIRO – Het WK is mislukt waar verwacht werd dat het een succes zou worden en goed gelukt waar men vreesde voor het ergste. De Brazilianen gingen er bij de aftrap van de eerste wedstrijd gewoon van uit dat ze op het eind van de rit hun zesde wereldtitel zouden hebben binnen geharkt. De rest van de wereld dacht dat – als er al bezoekers op af zouden komen – dat die de Copa zouden bijwonen in half afgebouwde stadions, dat de voetbalhelden de wedstrijden in een zandbak zouden afwikkelen, of alleszins niet op gras en dat iedereen voor en na de wedstrijd zou overvallen worden of aangerand.

Nou, 83 percent van de buitenlandse bezoekers bleek opgetogen over het WK en uit de cijfers blijkt dat met de organisatie van het evenement economische kansen zijn gepakt met positieve gevolgen, ook politiek. Hier staan alle cijfers van de Copa op een rijtje in een leuke grafiek.

De Brazilianen waren uiteindelijk zo blij dat ze de beker niet aan de Argentijnen moesten geven dat er samba gezongen wordt over de Duitsers want die hebben erger kwaad afgewend. Over het falen van de Seleção worden al grapjes gemaakt: als het opgelopen leed toch nog vele, vele jaren getorst zal moeten worden, dan maar met de glimlach.

Dit legt twee belangrijke trekken van de Brazilianen bloot: ze leven graag in hun eigen vrolijke wereld en ze hebben een fantastische gave om op het nippertje de deadline te halen met werklust, creativiteit en improvisatievermogen.

Daartussen ligt een wereld van complexe bureaucratie en grote inkomensongelijkheid die de huidige overheid met alle macht probeert aan te pakken, maar met wisselend resultaat.

Als ik het Brazilië waar ik woonde van 1979 tot 1986 vergelijk met dat van nu, zie ik dat er een enorme stap voorwaarts is gemaakt. Het land lijkt mij op weg om een toonaangevende wereldnatie te worden, zowel binnenlands als buitenlands.

Binnenlands is er nog een hoop werk aan de winkel, dat maakt de alternatieve pers voldoende duidelijk.

Voor wat betreft het internationale prestige ben ik erg benieuwd wat de BRICS-meeting gaat opleveren, maar heel Latijns-Amerika hoopt op goed resultaat.

Behalve dat ik de kosten voor mijn verblijf iets te laag heb ingeschat – het is hier zo duur als in Europa en dat was voeger wel anders – heb ik een erg leuk WK meegemaakt. Zelfs zonder het gewenste resultaat, want dat was voor mij tenminste een halve finale van de Rode Duivels tegen Oranje.

Rest de vraag van wat de lezers van dit blog vonden.

In 1979, toen ik hier in Brazilië aan het begin stond van mijn journalistieke loopbaan, schreef ik stukjes op de schrijfmachine en maakte ik reportages voor tv op 16mm film. Video en computer moesten nog uitgevonden worden.

Ik probeer mij, vijfendertig jaar later, her uit te vinden als internetjournalist. Het is me in dit leerproces veel waard feedback te krijgen van de internetgebruikers en de lezers van dit blog. Het waren er in totaal toch bijna 200 en gemiddeld per dag zowat 80; dat is mij erg meegevallen!

De volgend vragen zou ik graag beantwoord zien door wie er de tijd voor wil nemen.

  • Is de gehanteerde lengte van de stukjes OK?
  • Is het gelukt om een evenwicht te vinden tussen luchtige en zwaardere informatie?
  • In de paragrafen heb ik steeds links verwerkt die verwezen naar materiaal dat de tekst ondersteunt. Is dat bevallen? Was het genoeg of te veel? (Ik weet dat de bloglezers niet altijd Portugees kunnen lezen, maar ik heb ook vaak gekozen voor links naar foto’s of video in de Braziliaanse pers). Hebben jullie vaak op die links geklikt?
  • Moet het blog meer mening vormend zijn of juist minder?
  • Waar lazen jullie de stukjes? Op Facebook? Op de site van journex.info? Of elders?
  • Van de foto’s weet ik dat ze beter moeten en dat er meer bij de tekst kunnen.
  • Voor wie de site van journex.info heeft ontdekt: is het een prettige site om te zien? Handig in het gebruik?

Bondige reacties graag naar jean@journex.info.

Erg bedankt voor jullie waardering voor dit Wereldbekerblog! Ik hoop jullie als lezers weer te treffen als ik in augustus of september ga bloggen vanaf mijn thuisbasis Curaçao.

Groet en prettige zomer gewenst!

Journex