Zware bewaking bij proces met zware jongens | foto: John Samson

Zware bewaking bij proces met zware jongens | foto: John Samson

WILLEMSTAD – De foto van Damascus en Kuwas die samen stoer drie handwapens showen en die gisteren door de officier van Justitie als processtuk werd ingebracht, kwam van facebook.

Je moet daar zelf eens op gaan kijken. Er gaat een wereld voor je open. Er bestaan op Curaçao vriendenkringen, vele honderden mensen groot, met mannen en vrouwen die allemaal tot onder de oren vol getatoeëerd staan met letters en tekens die duiden op loyaliteit aan een of andere bende.

Je maakt kennis met een stoet moeders, familie in Nederland, overleden vaders, trouwende nichtjes en vakantie vierende broers. Typisch voor facebook, overal ter wereld, zijn de levenswijsheden gepost in de vorm van spreuken. Eentje is me bijgebleven : “Curaçao is where the realest niggaz come from” (sic).

Er wordt veel in god geloofd op fb en de pagina’s stromen over van liefde voor kinderen. Je maakt ook kennis met de opvoeding van die koters. Ik zag een foto van een ‘neefje van twee’, met een veel te grote pet op en een levensecht pistool in de hand, vingertje aan de trekker. Of een ander kind, met nota bene een marinemuts op, en de tekst erbij dat “als god het wil, is er over een paar jaar weer een trouwe soldaat bij, die de straten van Koraal Specht onveilig zal maken”.

Bovendien zag ik foto’s van wapens. Veel wapens. Als die allemaal bij minister Navarro worden ingeleverd is Justitie blut.

Er opereren ten minste drie criminele bendes op Curaçao: No Limit Soldiers, New York Yankees en Buena Vista City.

Twee daarvan kende ik al van de schietpartij op Hato van enige weken geleden want daar lagen NLS en BVC met elkaar in de clinch. Twee doden en zes gewonden.

Van de New York Yankees heb ik vandaag ter zitting voor het eerst gehoord.

Burney Fonseca is er blijkbaar lid van. Hij stond vandaag terecht voor zijn aandeel in de moord op Wiels. De opdracht om de Pueblo Soberano-leider te vermoorden zou bij hem binnengekomen zijn. Het OM ziet hem als de verbindingsman tussen de schutter en de opdrachtgever. Hij is bij No Limit Soldiers op zoek gegaan naar een huurmoordenaar en is uitgekomen bij Elvis Kuwas.

De soldaten van NLS zijn nu pissig op de NYY omdat ze zijn gebruikt als voetvolk. Ze willen 100.000 gulden voor de geleden schade. En als er niet gedokt wordt, volgen er ergere maatregelen.

Het is wachten tot ook deze oorlog wordt uitgevochten in de straten van Willemstad. Dan zal je zien waar al die ‘real niggaz’ toe in staat zijn.

De officier van Justitie wil dat de zaak van Fonseca wordt aangehouden om nader onderzoek te kunnen verrichten naar het brein en de financier achter de moord op Wiels. Daar hebben ex-minister George Jamaloodin en loterijkoning Robby dos Santos eventjes voor vastgezeten, maar de rechter commissaris heeft ze weer op vrije voeten gesteld.

Fonseca werd uitgenodigd zijn zegje te doen. Hij was ontzettend boos dat hij al elf maanden in voorarrest zat en dat Jamaloodin en dos Santos, op basis van dezelfde aantijgingen slechts een paar dagen hadden vastgezeten. “Ik heb niks te maken met die zooi”, riep hij naar de rechter, “het tast me mentaal aan.” En dan zit hij niet eens in de politiecel van Rio Canario!

Wacht tot deze jongen zijn gram komt halen bij Justitie. No mercy. Stond ook ergens op facebook.

Door Journex