Jean Mentens


Jean Mentens (Antwerpen 1952) is als ethicus afgestudeerd aan de Vrije Universiteit van Brussel. In de jaren ’80 was hij freelance correspondent in Rio de Janeiro voor ‘De Morgen’, voor ‘Newsweek’ en voor de Nederlandse radio en tv.

Later werd hij correspondent van het ‘NOS-Journaal’ en dagblad ‘Trouw’ in Rome.

In Nederland stond hij aan de wieg van ‘RTL-Nieuws’, was hij hoofdredacteur van ‘Nieuwe Revu’ en stichtte hij ‘Hart van Nederland’.

Mentens was hoofdredacteur van ‘EénVandaag’ tot eind 2006; toen werd hij correspondent van ‘de Volkskrant’ op Curaçao met als werkgebied de Nederlandse Caraïben. Hij werkte in 2009 en 2010 ook als journalist voor de Verenigde Naties in Haïti.

Hij produceert en coördineert nu de sites CaribischNetwerk.com en RetKaribense.com in opdracht van de NTR.

Mentens heeft in New York de ‘Page One Award for Excellence in Journalism’ gewonnen met een reportage over kinderarbeid in Brazilië voor Newsweek. Hij was de producer van “Solo, de wet van de favela”, een documentaire bekroond met de ‘Joris Ivens Award’ op het IDFA-festival in Amsterdam.

Jean Mentens is de auteur van ‘Hakken in Kameroen’ over de illegale houtkap in het stroombekken van de Congo, en van “Hoe ik Haïti overleefde” over de aardbeving in Haïti en de internationale hulp aan dat land na de ramp van 12 januari 2010.